Tommie is onze Hollandse Smoushond.

Foto van het nest van moeder Kyra met haar pups (waaronder Tommie) na 5 dagen.Hij werd geboren op 15 november 1999 bij de familie van Berkum in het Friese Stiens. Zijn moeder was Kyra. Hiernaast zie je een foto van het nest na 5 dagen.
Op 6 januari 2000 haalden we hem op.

Foto van Tommie toen hij 50 dagen was.

Hij groeide snel en het resultaat na 50 dagen zie je hiernaast.


Het is een lieve hond. We hebben meteen vanaf het begin met hem getraind bij hondenschool "De Bacchanten".
Eerst de puppycursus. En daarna de basiscursus volgens de principes van Martin Gauss. Ontzettend leerzaam voor hond, maar net zo goed voor de bazen! Eigenlijk een must voor elke hondenbezitter.
Daarna hebben we nog meer cusussen gedaan: Vervolg I, Vervolg II en uiteindelijk hebben we meegedaan met een examen G&G1.
Helaas niet gehaald (het los volgen was niet voldoende en dat is een eis).
Nu trainen we niet meer, maar het geleerde blijven we toepassen. De puntjes op de i zullen wel verdwijnen. Maar dat geeft niet. Het is in principe een goed luisterende hond.

Foto van Tommie in de PyreneeŽn (juli 2000).Heel fijn is, dat hij (in tegenstelling tot zijn voorganger Joepie) prima in de auto meegenomen kan worden. Daarom gaat hij ook mee met vakanties. Meteen de eerste keer (in juli 2000) waren we o.a. in de PyreneeŽn.
Tommie loopt ook het Pieterpad mee. Vanaf Doetinchem vergezelt hij ons. Kijk hiervoor op de pagina Pieterpad.

In juli 2008 heeft hij in Noorwegen de Gaustatoppen beklommen. Daarvoor kreeg hij een echt diploma.Foto van Tommie, slapend naast een leeg borrelglaasje Bokma
Lekker slapen na ...

Hieronder zie je een foto van hem.

foto van Tommie (6 december 2003)

 

 

Tommie is een fijne gezinshond geweest. Want op 24 oktober 2010 hebben wij hem helaas moeten laten inslapen.
Overal is hij met ons meegeweest: op vakanties naar Frankrijk, BelgiŽ, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen. Maar ook bij alle familiedagen en -feesten of etentjes in restaurants.
We zullen hem missen.